Tegenwind

Deze ochtend fietste ik naar mijn werk. Overal werd ik ingehaald door fietsers op e-bikes. Ik ploegde tegen de wind in, maar op een e-bike heb je daar geen last van. Door de ondersteuning vlieg je vooruit en voel je de wind wel, maar het hindert je niet – wat natuurlijk heerlijk is.

Toch vraag ik mij af of dit in het gewone leven ook zo is. Nog nooit is er zoveel ondersteuning en afleiding mogelijk als nu. Dat is het fijne en lastige van deze tijd. Want ik ben voorstander van aardig zijn voor jezelf, dus af en toe ondersteuning vragen is heel gezond. Tegelijkertijd is de vraag: wat doe je als het lastig wordt? Kun je nog wel tegen tegenwind in het leven? Mijn idee daarover is om jezelf uit te blijven dagen en weerstand zo nu en dan op te zoeken. Om je tegenwindspier sociaal en fysiek te blijven trainen. Dat noem ik zelfmanagement.