Je plaats innemen

Veel mensen kennen de angst om afgewezen te worden. Maar heb je je wel eens afgevraagd hoe dat ‘afgewezen worden’ dan eigenlijk in zijn werk gaat? Het haakje van je afgewezen voelen zit uiteindelijk in jezelf. Als je zélf gelooft dat je niet goed genoeg bent en van anderen hoopt dat ze deze overtuiging wegnemen, dan kan er een gevoel van ‘afgewezen worden’ ontstaan als die ander dat niet doet. Je vraag om bevestiging dat je goed bent wordt niet beantwoord en dat doet pijn. Maar in feite begint het verhaal met zelfafwijzing; met het geloof in de overtuiging dat iets in je niet goed genoeg zou zijn, niet oké zou zijn, of er niet mag zijn. 

Wanneer je jezelf niet meer afwijst, dan is het niet meer zo hard nodig om van anderen goedkeuring of bevestiging te krijgen. Hoe kun je stoppen met jezelf af te wijzen? Dit kan door alles wat in je leeft met vriendelijkheid te verwelkomen als onderdeel van jezelf. Je maakt dan geen scheiding meer tussen delen van jezelf die oké zijn, en delen waar je het liefst zo snel mogelijk vanaf komt. Alle aspecten in jezelf worden erkend en gezien en mogen ook door anderen worden gezien. Je kunt die plaats in het leven gaan innemen, die al voor je is gereserveerd.