Chaos? De oplossing!

‘Wat een chaos is het hier!’ mopper ik iets te hard als ik de kast opentrek van mijn postvakje. Er zijn van die klussen die je het liefste lang vooruit schuift, en achter deze deur lag er zo eentje. 

‘Zoek je een oplossing uit de chaos?’ grinnikt een wat oudere collega, ‘Verbinding is het codewoord. Je verbindt je niet met wat je doet.’ Ik vond het een wat zweverig antwoord voor zoiets praktisch als de boekhouding. ‘Welnee,’ mompel ik, ‘ik moet er gewoon even voor gaan zitten.’ 
‘Precies!’ roept ze lachend, ‘en wat doe je dan…..? Je verbindt je er even echt mee. Je zegt er ‘ja’ tegen. En dat is precies wat je moet doen. Als je het ‘even snel tussendoor’ probeert te doen, dan zeg je er geen Ja tegen. Dan wordt het chaos omdat je het niet helemaal overziet.’ 

‘Tjemig, hoe weet u dat?’ vraag ik al bijna overtuigd van haar verhaal. 
‘Ervaring, jongen, vaak je neus stoten enzo…En Boeddha zei het trouwens ook: als je leest, lees. Als je loopt, loop. Als je luistert, luister. Zodra je het één doet en met het ander bezig bent, ontstaat er chaos. Of het nou gaat over je boekhouding, je relaties of je leven. Als je ja zegt tegen wat je op dat moment doet, ontstaat er rust en overzicht. En dat kan ik je van harte aanbevelen!’