Vuur

Op veel plaatsen op aarde wordt oorlog gevoerd. Ver weg en dichtbij. Ons eigen verleden in Europa heeft getoond hoe monsterlijk en vernietigend geweld is. Vergis je niet hoe dichtbij dat eigenlijk is. In ieder van ons zit enige mate van een vernietiger, een narcist. Wetenschappelijk is dat aangetoond, maar als je gewoon luistert naar de innerlijke dialoog in je hoofd, hoor je vanzelf naast een bemoedigende stem ook een waarschuwer, een geweldenaar of een zeur. Soms is het echt oorlog in ons hoofd en hart, zeker als ons onrecht wordt aangedaan.

Geweld is een onheilig vuur dat in ons brandt. Als we er geen aandacht aan besteden, het geweld in de doofpot stoppen, is het als een ballon wat we onder water houden. Dat kost heel veel energie, en als we even zijn afgeleid, plopt het naar boven. “Wees niet bang voor je hel. Ontdek je eigen hel,” aldus Gloria van Ewijk, een coach die ik vorige week ontmoette. “Op die manier krijg je meer grip op jezelf, je emoties en triggers.”

Hoe doe je dat? Kijk er iedere dag even naar, reik het bewust de hand, hoe moeilijk ook. Want alleen dan kunnen we onze hel transformeren in een nieuw begin, in groeikracht en in positieve daadkracht vol liefde en toewijding.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *