In onszelf…

‘Was Christus,’ zo schreef de Duitse Priester Angelus Silesius rond 1660, ‘Was Christus duizendmaal in Bethlehem geboren, maar niet in u, gij zijt toch voor eeuwig verloren’.  

Ik denk dat Silesius een goed punt aanstipt, wat we maar al te vaak vergeten. Een godheid vereren omdat ‘die het zo goed doet’, heeft geen zin. Je moet zélf veranderen. Geld geven aan Greenpeace? Prima, maar de oplossing is zélf ‘groen-doen’. Pochen met citaten van management goeroe Covey? Heel mooi, maar hoe lééf je die wijsheden? Dwepen met Ghandi? Terecht, maar zit er geweldloosheid in jouw reacties? 

De oplossing ligt in jou! Dat is best een heftig besef, maar tevens bemoedigend: jij kan de aarde redden. Zoek het mededogen in jezelf, zoek de aarde-verantwoordelijkheid in jezelf, zoek de liefde in jezelf (óók voor je vijand!) en de aarde zal veranderen.  

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *