Herpakken

Wat doen we veel om pijn te vermijden. We geven onszelf op de kop, zodat commentaar van anderen minder hard aankomt. Of we wuiven kritiek weg, vluchten of zijn sterk en laten de pijn niet binnenkomen. Maar is dat wel zo sterk? In tegendeel. De mensen die ons het krachtigst lijken zijn juist degenen die pijn kunnen toelaten, die accepteren, er van leren. Zij transformeren de pijn in bijvoorbeeld compassie voor lotgenoten, in manieren om er mee om te gaan of door anderen om hulp te vragen.

Goed omgaan met pijn betekent even erbij stilstaan of pauze inlassen, je te herpakken, een nieuw inzicht in te zetten en terug te komen in de boksring van het Leven en het lastige op een andere manier aanpakken. Natuurlijk, we vallen. Maar blijven liggen: nooit!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *