Helemaal alleen

Harrie Jekkers zong het jaren geleden al kernachtig: ‘de eenzaamheid is soms erger met z’n twee’. Maar… wat is dat eigenlijk, eenzaamheid? Ik kan me met regelmaat eenzaam voelen in een groep van 200 man. Ik zat me daar al een tijd over te verbazen tot de docent van de haptonomie opleiding die ik toen volgde zei: ‘Ja, maar lieverd…. Dat doe je echt zélf, hoor. Als jij ‘uit verbinding’ gaat, en je terugtrekt in jezelf, dan voel je je eenzaam. Maar als je contact maakt met de mensen om je heen, dan voel je je verbonden.’ 

En hoewel de praktijk weer eens lastiger blijkt dan de theorie, begint het me op te vallen dat hij wel eens gelijk kon hebben. De grote vraag is, zo merk ik: waaróm trek ik me eigenlijk terug in mezelf. Ben ik soms ergens bang voor? Durf ik me soms niet helemaal te laten zien? Schaam ik me ergens voor? Het is een interessante zoektocht!

Ga je mee op onderzoek? 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *