De schuld geven

Het is van alle tijden dat mensen elkaar de schuld geven. Van pijn, van verdriet of andere vervelende zaken. Even lijkt dat op te luchten, omdat je niet verder hoeft na te denken of iets hoeft te doen. Maar in werkelijkheid is iemand de schuld geven geen oplossing voor je ellende. Je blijft namelijk in de dramadriehoek ronddraaien als slachtoffer, zonder dat je iets aan de situatie kan veranderen. Bovendien draai je steeds rondjes in de dramadriehoek van slachtoffer naar aanklager naar redder, en weer terug, een verhouding waar je in vast blijft zitten. Een dik energielek.

Daarom, hak de knoop door en stop ermee. Telkens als je op iemand afgeeft: ervaar je dat je de verantwoordelijkheid van je afschuift? Inzicht is de open poort! Wanneer je merkt dat je een schuldige aanwijst, maak je jezelf krachteloos. Wanneer je het besluit neemt daarmee te stoppen, ga je realistisch doen, neem je weer verantwoordelijkheid over je leven. Dat geeft je eigenaarschap terug over je eigen leven. Wil je je eigen kracht hervinden? Dit is de weg!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *