Reactief

‘Verbeter de wereld, begin bij jezelf,’ hadden wij vroeger op onze schooltas staan. Die wijsheid is dieper dan ik toen dacht. Hoe vaak ik zelf niet in de valkuil stap dat ik reageer ‘omdat die ander het ook zo deed’, of dat ik terug ga mopperen ‘omdat die ander ook moppert’.  

Maar zo wordt de wereld niet mooier. Sterker nog: het slechte humeur van één persoon trekt op die manier als een griepvirus door de samenleving. 

En weet je wat het mooie is? Daar kun jij wat aan doen! Stop met reactief te reageren, maar ga bij jezelf na welke reactie het beste zou zijn. En nee, dat betekent niet dat je nooit meer iemand de waarheid mag vertellen, want dat hoeft niet verkeerd te zijn. Dat betekent alleen dat je verantwoordelijkheid neemt voor jouw manier van reageren. Ik kan je vertellen: het is knap lastig, maar de wereld wordt er wel mooier van! Zullen we het samen proberen?

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *