Oude patronen

Het moeilijkste van coachen en leidinggeven is niet in de valkuil te stappen van overdracht. Overdracht wil zeggen dat je een jeugdpatroon voortzet in het nu. Bijvoorbeeld dat de ander lijkt op je vader die altijd zo dominant was, waardoor je weer onderdanig gaat doen. 

Ik had dat toen ik Mediation examen ging doen en een acteur mij uitdaagde dat ik ervoor moest zorgen dat de ander niet zo zielig mocht doen. Als mediator voelde ik mij aangesproken en sprak de andere partij daarop aan. Maar eigenlijk trok ik daarmee partij voor deze persoon en was dus niet meer onpartijdig. Ik zakte voor het examen! 

Wat kun je tegen oude patronen doen? Mens ken uzelve! Zelfonderzoek is het belangrijkste middel tegen overdracht. Met inzicht in jezelf kun je oud gedrag of oude overtuigingen uit je jeugd met zachte hand opruimen. Want je kunt het verleden niet veranderen, maar in coaching wel je oude overtuigingen ombuigen naar meer helpende overtuigingen. Echt, dat levert je een hoop energie op en veel minder last van overdracht.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.