Meesterschap

Er is voor ons allemaal iets wat we goed kunnen, of zelfs vele zaken waar we goed in zijn. Daar kun je ten eerste tevreden over zijn. Maar ten tweede ook juist onrustig van worden, want hoe ontwikkel je jezelf dan nog? Of het nu fotograferen, klussen, schrijven, schilderen, leidinggeven of voor iemand zorgen is, vaak vergeten we hoe bijzonder dat is. Zeker als je er al heel lang mee bezig bent.

Ik heb meerdere keren gezien dat pas vlak voordat men stopt met een opdracht of hobby, mensen het meesterschap ontwikkelen dat ze iets tot in de puntjes beheersen. Dus al die tijd hebben ze hun kunst verder en verder ontwikkeld. Totdat ze op de toppen van hun kunnen presteren en als het ware hun meesterproef afleggen. Daarna is de curve over het hoogtepunt heen, en wil men nieuwe vaardigheden leren of zwaait af.

Zelfs al doe je je kunst helemaal voor jezelf alleen, en weet je niet of je ooit de top zult bereiken, het gaat om het pad omhoog te bewandelen. Want de ontwikkeling maakt dat je schitterend uitzicht hebt onderweg! Geniet van de weg.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *