De kink uit de kabel halen

Hoe kun je er voor zorgen dat gedrag van anderen je minder raakt, als je daar last van hebt? Allereerst heb ik gemerkt dat gedrag van een ander in feite nooit kan bepalen wie jij in wezen bent. Het zegt iets over de staat van zijn van de ander op dat moment, en niet iets over jou. Als je bij een conflict emotionele ruimte kunt creëren tussen jou en de ander, kun je de ander gaan zien zoals hij of zij daadwerkelijk is, los van jou. Misschien ga je compassie voelen, doordat zichtbaar wordt waar het gedrag van de ander vandaan komt. En je kunt gaan onderzoeken wat jouw aandeel is in het geheel; datgene waar een ander misschien (ook) op gereageerd heeft.
Volgens mij is het menselijk als gebeurtenissen in je leven je in eerste instantie raken, maar uiteindelijk heb je zelf de keuzevrijheid om je gedachten, interpretaties en oordelen te onderzoeken op waarheid. En dat voelt een stuk fijner dan je gekwetst te (blijven) voelen door het zonder meer geloven van je gedachten over een lastige situatie.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *