Verlies

In het leven gebeuren soms minder leuke dingen. Een goede collega neemt afscheid, naaste vrienden gaan scheiden, je lieve opa overlijdt – zoals mij vorige week gebeurde. Er zijn nog vele andere situaties wat een gevoel van verlies oproept. De teleurstelling of de pijn snijdt als het ware door je ziel en logisch dat je daar enige tijd van moet bijkomen. Afscheid levert ook vaak een gat op in je leven en daar word je in het begin vaak mee geconfronteerd. Het schuurt als het ware.
Ervaren is een ding, uit het dal klimmen is een tweede. Gevoel van verlies wil eerst gevoeld worden en erkend. Dus dat is je eerste taak als je bezig gaat met het verwerken van verlies: pijnlijke gevoelens werkelijk in de ogen kijken. Soms helpt het om bij het afscheid of –als het plotseling kwam- nadien een tijdje een ritueel voor jezelf te doen. Zo sta je iedere dag even stil bij je gevoel en emotie. Iedere dag een wandeling, letten op je ademhaling of jezelf tijd gunnen, wat dan ook bij je past. Ook als je het verlies nog niet vast wil pakken, een moment voor jezelf is de belangrijkste, eerste stap op je pad van verwerking.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *