Laten zien

Wat betekent het om jezelf te zijn? Kun je een kern in jezelf vinden met als het ware een sticker er op: ‘dit ben ik’? Of veranderen we telkens, naargelang de situatie waar we ons in bevinden en de richting waarin we ons ontwikkelen? Een aspect van jezelf zijn is volgens mij ‘zichtbaar durven zijn’; jezelf te durven laten zien zoals je bent. Daarbij mogen anderen ook je zogenaamde gebreken zien, de kwetsbaarheden en imperfecties, naast al je kwaliteiten. We hebben allemaal gebreken, of we ze nou proberen te verbergen of niet. En vroeger of later komen ze toch wel een keer naar buiten. Laten we elkaar dus niet meer voorhouden dat je volmaakt moet zijn of moet uitblinken om van betekenis te zijn, om waardevol te zijn. Ik heb gemerkt dat als je meer van jezelf laat zien, je niet sneller van je stuk wordt gebracht door bijvoorbeeld een kritische opmerking van een ander, maar juist meer bestand bent daartegen. Je bent dan namelijk nog steeds oké en je hoéft ook niet perfect te zijn. En in die menselijkheid – die we allemaal delen – is veel schoonheid te vinden. Of zoals Leonard Cohen zong: “There’s a crack in everything, that’s how the light gets in”.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *