Vrijheid

We kunnen niet altijd kiezen in welke feitelijke omstandigheden we ons bevinden. Soms bevinden we ons plotseling in een situatie en moeten we er iets mee. Wat dat betreft is het leven minder maakbaar en controleerbaar dan we volgens mij soms denken of zouden willen. Maar we hebben wel veel keuzevrijheid in hoe we met omstandigheden omgaan. Kom je in actie of is het beter een situatie of persoon te accepteren zoals die is? Handig is daarbij om te bekijken of we wel of geen invloed ergens op hebben. Soms verzetten we ons onbewust tegen een situatie waar we géén directe invloed op hebben, bijvoorbeeld het weer of een trein die vertraagd is. Het stoppen met verzetten lijkt dan lastig, alsof je de macht en controle uit handen geeft. In feite had de weerstand echter van begin af aan al geen werkelijke macht: door je innerlijk te verzetten gaat de trein niet harder rijden (het is mij nog nooit gelukt althans). Het verzet kost echter wel energie. Als het lukt om de strijd te staken, krijg je misschien nieuwe ideeën over wat je wél kunt binnen de gegeven omstandigheden. Dan kun je je gaan richten op dat wat belangrijk voor je is en waar je wel invloed op hebt. Wat is voor jou belangrijk en waar wil jij je de komende week op gaan richten?

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *