Feiten

‘Sommige mensen blijven toch hardnekkig denken dat ze het gedrag van hun partner kunnen veranderen. Terwijl dat gedrag gewoon een feit is waar je mee moet leven!’ verzuchtte een oudere dame ooit tegen mij. Jemig, wat had ze gelijk! Het is een fout die we zoooo vaak maken: we zien feiten aan voor dingen waar we invloed op denken te hebben of die we kunnen veranderen. Dat we nat worden als we zonder bescherming in de regen lopen, willen we nog net als een feit beschouwen. Maar de wereld zit vol met feiten die slechts vragen om een reactie van ons. Niet om ze te veranderen….
Het gedrag van je medemens? Een feit. Een druk kind? Een feit. (Je kunt de drukte proberen te leiden zodat er mee te werken is. De drukte verbieden is zinloos, het is namelijk een feit.)
Een vervelende baas? Een feit. Een partner die zijn sokken laat slingeren? Een feit.
Een samenleving die zichzelf belangrijker vindt dan het milieu? Een feit.
Het leven zit vol met feiten. Het is zo zonde om daar op te mopperen. Want JOUW gedrag kun je namelijk wel aanpassen. Als je daar al je energie in steekt, word je een voorbeeld voor de anderen. En dan veranderen die vaak heel snel! Da’s ook een feit!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.