Verrijkend

Wat is de essentie van het leven eigenlijk? Als je naar de natuur kijkt, krijg je boeiende antwoorden. Vele planten groeien naar het licht en bloeien in de lente en zomer volop. Water, zonlicht en de bodem helpen daarbij. Maar niet alle planten, bomen en struiken hebben een goede voedingsbodem. Toch tonen ze het beste van zichzelf, opdat hun zaadjes door insecten verspreid worden en het leven doorgegeven wordt. Planten, bomen en struiken worden gesnoeid, krijgen te weinig water of licht, krijgen te kampen met ziektes en plagen. Toch, als je goed oplet, zie je dat de natuur altijd weer een weg vindt om verder of door te groeien en te bloeien. Ook al geven ze zich in het najaar altijd over aan vergankelijkheid en een welverdiende winterrust.
Geldt dat niet ook voor mensen? Velen van ons willen van betekenis zijn, want dat geeft zin aan het leven. En komt er een plaag of crisis zoals nu: kijk jezelf in de ogen en herijk je keuzes, past dit nog bij mij? Want van tijd tot tijd is verandering nodig, overgave aan een rustpauze om daarna weer te kunnen bloeien. Dat is de verrijkende essentie van het leven.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *