Helpen

Het land wat bij onze zorgboerderij hoort beheren we biologisch. Het land vind het vast fijn dat het niet met regelmaat doodgespoten wordt en dat het échte mest in plaats van die fast-food kunstmest krijgt. Dacht ik…. Maar als ik over mijn land loop zie ik de wereld aan onkruid. Distels, zuring, paardenbloem… allemaal dingen die je niet wilt in een grasland. Ik vond dat maar oneerlijk: zorg ik zo goed voor het land, krijg je dit als bedankje. Totdat het van de zomer zo droog werd en al het gras in de buurt dood ging. Rondom de zuring bleef het echter groen. Dat was raar. Na enig zoeken snapte ik het: zuring heeft enorme lange penwortels en kan vocht en voedingsstoffen naar boven halen. Dus eigenlijk heeft de door mij als ‘onkruid’ bestempelde zuring mijn grasland geholpen. Ik begin me nu voorzichtig af te vragen of ik me niet vergis. Wellicht heb ik niet meer ‘onkruid’ in mijn land, maar heb ik meer ‘helpers’. Probeer het eens als je aan het werk bent om niet te mopperen over lastige zaken of mensen (het onkruid), maar te kijken waar die je mee helpen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *