Overnemen

Wie kent het niet? De neiging om zaken over te nemen, wanneer een collega, familielid of vriend iets niet zo goed kan. Velen van ons hebben immers geleerd dat het goed is om een ander te helpen. En dat is waar. Maar hoe leert je collega een nieuw programma of beter opkomen voor zichzelf? Door zelf aan de slag te gaan en te oefenen. Dat gebeurt niet als wij dat voor hen doen, met goede bedoelingen. Net als bij kernkwaliteiten schieten we vaak door in onze kwaliteit van hulpvaardigheid. Zo bekeken blijkt het overnemen van iemands verantwoordelijkheid ineens een valkuil. Dus in welke situatie in het werk of leven iemand zich dan ook bevindt: hij of zij draagt de verantwoordelijkheid. Dát kan ik dragen. Loslaten.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *