Je verhaal herschrijven

Regelmatig vertellen wij onszelf verhalen, bijvoorbeeld ‘Ik ben niet goed genoeg’ of ‘Ik kan het niet’. Zodra wij een dergelijk verhaal geloven, verliezen we levensvreugde en kracht. Hoe kan dit patroon doorbroken worden? Het kan helpen jezelf eens af te vragen: ‘Ben ik mijn gedachte?’ Is wie je bent niet iets geheel anders, veel méér, dan enkel een verhaal? Door deze vraag wordt het onderscheid zichtbaar tussen ‘ik’ en ‘mijn verhaal’. We zijn niet langer ons verhaal. We zijn wél degene die het verhaal kan aanschouwen. Byron Katie beveelt ons aan om de vraag stellen: ‘Is deze gedachte waar?’ en vervolgens: ‘Wie zou ik zijn zonder deze gedachte?’ Zodra we wat objectiever kunnen zien wat we onszelf vertellen, kunnen we besluiten om los te laten. Het verhaal wordt kleiner, minder geloofwaardig. Er ontstaat ook weer ruimte voor vreugde én voor een nieuwe vraag: welk verhaal wil ik vanaf nu gaan vertellen? Zie dan waar deze nieuwe overtuiging je brengt.

Christian Bruin – gastschrijver

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *