Aanspreken

In organisaties waar cultuurverandering op handen is, wordt vaak veel waarde gehecht aan feedback. Als collega’s nieuwe afspraken ontwijken, wil men elkaar daar op kunnen aanspreken. Maar hoe? Elkaar aanspreken verzandt vaak in discussie, waardoor het gewenste effect uitblijft. Logisch! Mensen willen wel veranderen, maar niet veranderd worden. 
Hoe werkt feedback geven dan wel? Benoem eerst de feiten, geef dan aan wat dat met je doet (ervaart, voelt) en vervolgens hoe je het liever wilt. Zeker het middenstuk is niet makkelijk, want je dient úit je gevoel te spreken en niet erover. Ook belangrijk: de ander mag nee zeggen, anders is het een eis. Ook hier geldt: oefening baart kunst en weet, het levert je wonderlijk veel rust op. Probeer het maar eens!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *