Verwachting

Wat te doen als je er onbewust vanuit gaat dat je baan niet zal veranderen, je partner over tien jaar nog dezelfde is, of dat je als ouder je kinderen niet zal teleurstellen? Met zulke gedachten zet je jezelf nogal vast. Natuurlijk ga je je kinderen wel een keer teleurstellen, en veranderen je baan en partner wel degelijk. Toch kom ik regelmatig iemand tegen met dergelijke onderliggende verwachtingen, vooral met ideeën over hoe ze zelf moeten of willen zijn. Misschien is bij zulke gedachten vergeving van jezelf en van anderen het belangrijkste cadeau wat je kunt geven.
Dat begint met onderzoeken welke verwachtingen je hebt en soms gaat dat beter in gesprek met een goede vriend of coach, dan alleen. De volgende stap is aanvaarden dat verwachtingen uitgestelde teleurstellingen zijn. Dan zie je dat je verwachting slechts een gedachte is waar je waarde aan hechtte, en dat je die ook weer los kan laten. Vergeven tenslotte is de ander of jezelf te bedanken voor de les en met een schone lei de dag te beginnen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *