Verleden, heden en toekomst

Verleden, heden en toekomst zijn sterk met ons als mens verbonden. Het NU is gekoppeld aan het gevoel, je kunt nou eenmaal alleen voelen hoe je je nú voelt. Het verleden is gekoppeld aan het denken. Je kunt namelijk alleen maar ná-denken. En de toekomst dan? Die is gekoppeld aan het willen. Het heeft niet veel zin om te willen dat het vroeger anders was. Je kunt alleen iets willen wat er nog niet is. Soms komt dit tot je als een soort ‘weten’. Iets tot in je tenen ‘weten’ kun je niet bereiken met leren of ‘denken’. Als je bedenkt hoe het vroeger was, en weet wat je straks wilt, kun je genieten van wat je nu hebt. Concreet? Als je bedenkt dat je vroeger graag belangrijk werk wilde doen, en weet dat je dat als je oud bent niet meer kunt, kun je ondanks de grote werkdruk, genieten van wat je nu doet. Waar je vroeger naar verlangde, en waar je straks op terug wilt kijken, daar kun je namelijk alleen nu van genieten. En wat nou als je er dan nog niet van geniet? Dan doe je iets wat niet bij je past en moet je nu wat anders gaan doen!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *