Vrijheid

Vrijheid bestaat niet zonder ketenen. Het lekkerste van roken, zo vertelde een verstokte roker mij laatst, is het moment net ná de sigaret. Als je even géén behoefte hebt om er weer eentje op te steken. Dan ben je echt vrij. Ik rook niet, en ken die vrijheid dus niet. Net zo min als ik de vrijheid ken om geen slaaf te zijn, om niet onderdrukt te worden…. Ik ken wel de vrijheid van vakantie hebben. Simpelweg omdat ik werk. Als je niet werkt, ken je die vrijheid niet. En de vrijheid om zelf te kiezen of ik wel of niet van de grote glijbaan ga. Vroeger had ik die vrijheid niet, simpelweg omdat ik dat ding doodeng vond en er dus echt niet af ging…. Sommige ketenen krijgen we mee van onze ouders, sommige maken we zelf. Vrijheid ligt dan achter de tralies die je zelf neerzet. En dat doe je niet om jezelf te plagen. Dat doe je om jezelf die overwinning en daarmee die verworven vrijheid te gunnen. Want vrijheid kan niet bestaan zonder ketenen. Wees ze maar dankbaar.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *