De knoop ontwarren

Ik was laatst bij een kerstcircus en daar werd een waar woord gesproken tijdens de voorstelling. Een artiest pakte een kluwen touw en zei ‘Ik heb weleens een knoop in mijn maag als ik niet de waarheid vertel. Veel mensen duwen dan de knoop in hun maag weg, onderdrukken het. Maar je kunt ook je handen uit de mouwen steken en stap voor stap beginnen met de draad te ontwarren. Je begint gewoon ergens en langzamerhand ontwar je de knoop. Want dan merk je dat je over het slappe koord kan dansen.’ Veel mensen duwen de knoop in hun maag weg, omdat er angst, verdriet of boosheid langskomt als je de knoop ontwart. Mijn ervaring met emoties is dat het soms vermoeiend is ze echt te voelen. Vooral door de negatieve gedachten en weerstand die erbij komen.
De eerste stap is erkennen dat de knoop in je maag er zit. Wat als je je moed bijeenraapt, de mouwen opstroopt en kleine stukjes knoop uit elkaar begint te halen. Niet alles tegelijk, maar knoop voor knoop. Dan schijnt er licht op het koord en komt er lucht bij.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *