De rust zelve

Kom je weleens iemand tegen waarvan je denkt: ‘hij of zij is de rust zelve, wat er ook gebeurt in zijn omgeving, diegene blijft stabiel doorgaan’. Bestaan zulke rustige mensen nog wel in deze jachtige maatschappij? Wanneer iemand mij rustig noemt, dan moet ik van binnen altijd even grinniken. Want uiterlijk is dat misschien wel zo, maar van binnen woelen gedachten, gevoelens en neigingen continu om voorrang. Ik denk zelf dat deze periode waarin wij leven zoveel snelheid en druk met zich meebrengt, dat ons innerlijk steeds chaotischer wordt. Niet gek dat velen rustgevende activiteiten zoeken.

Wat te doen in een wereld die steeds meer drukkende chaos bevat? Paniek en angst zijn slechte raadgevers, dus bezie je gedachten, gevoelens en neigingen eerst eens een tijdje. Vel niet gelijk een oordeel, handel er niet direct naar. Vaak is een nacht erover slapen de beste raadgever.

Daar word je niet gelijk de rust zelve van, maar je krijgt wel zelfkennis waardoor je in een storm heldere keuzes kan maken. Ben je al de kapitein op je eigen schip?

Ingrid Huting