Werkstress

Deze week is het week van de werkstress. Niet echt opbeurend, terwijl de natuur zich in prachtige herfstkleuren tooit. Maar velen van ons kennen het wel: zoveel te moeten doen op je werk in heel weinig tijd, dat je er helemaal geen energie meer van krijgt. Als je last hebt van werkstress, gaan de drukke gedachten over wat je nog allemaal moet doen, ook na werktijd nog door je hoofd. Overigens, ook van te weinig te doen hebben op je werk kun je stress krijgen, een niet-nuttigheids gevoel.
Dit onderwerp werkstress komt niet uit de lucht vallen. Ziektemeldingen komen het meest voor bij griep, maar overspannenheidsklachten door stress zorgen voor de meeste verzuimdagen van medewerkers.
Werkstress kan door (een mix van) 4 dingen komen: teveel werkzaamheden op je lijstje krijgen, zelf willen doorgroeien waar dat niet gaat, geen prettige werksfeer waarin je je grenzen kunt aangeven of niet eens zijn met de (nieuwe) koers van het bedrijf/de afdeling. In alle vier gevallen is het nodig op tijd aan te geven dat er verandering nodig is. Dus eerst bij jezelf erkennen dat het niet gaat. Daarna uitspreken naar een leidinggevende. Vooral bijtijds op je interne signalen reageren, is de sleutel. Niet altijd makkelijk, want verandering brengt onzekerheid met zich mee. Hierbij een handje moed en durf!

Ingrid Huting