Eren

Een stelregel van een van mijn collega’s is dat hij niets over een ander zegt waar diegene niet bij is, tenzij het de ander eert. Daar word ik altijd blij van wanneer iemands eerste uitgangspunt is om anderen te eren. Maar wat doe je als iemand in je omgeving iets doet, wat jij niet prettig vindt of wat over jouw grenzen gaat? In veel gevallen is het mogelijk om op diegene af te stappen en in een gesprek je ongenoegen te uiten. Als je er dan over praat met derden, weet de persoon wie het betreft je mening. Een andere mogelijkheid is je oordeel uit te stellen en eerst een paar dagen te laten bezinken, voordat je in actie komt.
Soms is het juist goed om, voordat je tot een oordeel komt, er met je partner of goede vriend(in) eerst in vertrouwelijkheid over te spreken. Maar dan stel je een vraag: zie ik het nu goed of niet?
Tot slot, iemand eren begint met de menselijkheid zien en de intentie achter zijn of haar acties. Als je vanaf zo’n afstand naar iemand kijkt, ook naar jezelf, zul je merken dat je oordelen afzwakken.

Ingrid Huting