Verwar nooit je carrière met het hoofddoel in je leven

Je kunt om uiteenlopende redenen een carrière of werkveld kiezen. De intellectuele uitdaging of onderliggende waarden spreken je aan, of je doet iets wat je goed kunt. Toch zijn de belangrijke doelen in je leven soms anders dan het werk wat je doet. Mensen hebben drie essenties waar ze een carrière mee bouwen: kunnen, willenen … zijn, in de zin van: past het bij wie ik ben. Gedurende je leven leer je wat je goed kunt, daar kun je een lijst van maken. In de loop van je leven krijg je ook zicht op wat je wilt, daar kun je ook een lijst van maken. Vaak verandert dat ook in opeenvolgende fasen van je leven. Wie je bent, je zijn, is een gebied om wat langer bij stil te staan. Hiervoor dien je zelfkennis op te doen, om zicht te krijgen op je essentie. Ook hier kun je een lijstje van maken met eigenschappen die jou echt typeren. Wanneer je deze drie gebieden naast elkaar zet en je daarop bezint, kun je verbanden gaan zien en zicht krijgen op de doelen in je leven. Dat hoeft overigens niet gelijk tot een carrière switch te leiden; je kunt ook in je privé leven je levensdoelen zo een nieuwe vorm geven.

Ingrid Huting

 

Mocht je meer willen weten over wat voor jou je essentiële  levensdoelen zijn: op dinsdag 9 oktober geef ik de Masterclass ‘Je Bestemming’ in Amersfoort. Ontdek in een queeste al je levensgebieden om zicht te krijgen op je bestemming. Meer info