Angst, Zorg en Vrees – 1

Deze serie Wekelijkse Wijsheden gaat over een emotie die die ons allen regelmatig overkomt: gevoelens van angst, bezorgdheid, vrees en onzekerheid.

ANGST, ZORG EN VREES – 1

Er zijn twee soorten angst: een nuttige overlevingsangst die ons op de vlucht doet slaan als er gevaar is, én daarnaast de angst, zorg en vrees om al die aanzichten in het leven die dreigen niet zo te gaan zoals wij dat willen.
Angst – zorg – vrees zijn zó’n onderdeel van ons dagelijkse leven dat we niet eens doorhebben hoe vaak we er mee bezig zijn. Je moet eens tellen hoeveel keer je gedachten en gevoelens hebt als: ‘O jé, als ik maar niet te laat kom – O jé, wat zal hij wel niet van me denken – O jé, als de kinderen maar voorzichtig zijn’.
Angst is een aandoening van het ego in een wereld waarin mensen diep vanbinnen weten dat er niets blijvend is en waar er geen zekerheid, geen bestendigheid is. Maar behalve deze materiële vertaling, is er daarnaast de afscheiding die dit veroorzaakt met anderen die een bedreiging vormen voor mijn bezit, mijn territorium, mijn wereldbeeld, mijn gelijk, mijn geluk. Geen wonder dat we soms zo bezig blijven met gedachten en gevoelens over een negatieve situatie en die gedachten niet kunnen uitschakelen. Da’s toch vreemd: dat je geplaagd wordt door gedachten die je niet wilt en toch niet kunt uitschakelen. Hoe kom je daaruit? Daarover volgende keer.