De drie zelf-cirkels

Een mens heeft 3 zelven tegelijkertijd. Als baby en kleuter leven we vanuit ons Open Zelf. Alles is interessant en te onderzoeken en de wereld is mijn koninkrijk waarin ik bepaal wanneer ik eet, slaap, lach, speel, huil etc. Anderen zijn mijn lakeien. Na enige tijd ontdekken we dat er, verdorie, anderen in die wereld zijn die mijn opperheerschappij over de wereld betwisten en andere dingen willen: mij bevechten, negeren, pesten, dingen van mij afpakken. Zo ontstaat er (ook) een Gekwetst Zelf, dat pijn lijdt en beschadigd wordt. Krassen op de ziel. Om een compromis te bereiken tussen het Open Zelf en het Gekwetste Zelf om er toch zoveel als mogelijk is te kunnen zijn in de wereld, creëren we een derde zelf, het Strategisch Zelf, waarbij we een eigenschap van onszelf uitvergroten als middel om zoveel mogelijk invloed te kunnen uitoefenen in mijn directe omgeving: sommigen gebruiken humor – anderen daadkracht – weer anderen verstandelijkheid –– inlevingsvermogen – bondjes vormen etc. Wat is die van jou eigenlijk?