Sorry zeggen

Ik hoor belangrijke mensen uit grote organisaties en politieke partijen na een gemenigheid of blunder nogal eens ‘Sorry’ zeggen en daarmee is voor hen dan gelijk de kous af. Mooi niet! De gedupeerden blijven nog steeds met de gebakken peren of het geschonden vertrouwen zitten. Op zijn minst hoort er bij ‘Hoe kan ik het goed maken?’ Maar ja, dat gaat hen tijd, geld en ongemak kosten, en dat vermijden ze liever. Kort en goed bestaat het zuiver excuus maken uit 4 stappen:

  1. Een oprecht en innerlijke gemeend ‘Excuus’ over wat er verkeerd ging, samen met een erkenning van het eigen verkeerde gedrag;
  2. Begrip voor de beschadiging van de ander(en) en de gevoelens die daarbij loskwamen;
  3. De vraag hoe je het kunt veranderen of goedmaken
  4. De directe actie om dat ook inderdaad te doen