Zorgen maken

Als je een zorgwekkende situatie ondergaat voel je je soms een schietschijf waar twee pijlen op afgeschoten werden. De eerste pijl is altijd raak, want die penetreert je –  bamm – in je gevoel – Auw! De tweede pijl brengt je gedachten in overdrive (‘o hemel, wat kan ik in vredenaam doen’) De wondpijn van die tweede pijl kun je zelf verminderen. Bijvoorbeeld door hulp in te roepen, door je op iets anders te richten, door een doe-lijstje voor de oplossing te maken en ook door je regelmatig af te vragen: ‘Welk probleem heb ik nu, op dit moment? Want we worden vaak meer gekwetst door onze continue gedachten en de emoties erover dan door de kale feiten van de situatie. Je kunt vaak niet de situatie beheersen, maar wel hoe veel en hoe lang je er last van wilt hebben. Je continu zorgen maken is rondlopen met een open paraplu terwijl je wacht tot het gaat regenen.