Geruchten

Er was eens een oude man die rond vertelde dat hij gehoord had dat zijn buurjongen een dief was. De jongen werd gearresteerd maar na onderzoek bleek dat hij onschuldig was. De jongen klaagde daarop de buurman aan voor laster. In de rechtszaal verdedigde de oude man zich door te zeggen dat het maar een gerucht was en dus niemand pijn kon doen. Waarop de rechter tegen hem zei: “Ik wil dat je alles wat je over hem tegen anderen gezegd hebt op een vel papier schrijft. Daarna scheur je het in kleine stukjes en gooi je het onderweg uit je autoraam en kom je morgen terug voor mijn uitspraak.” De volgende dag sprak de rechter: “voordat ik uitspraak doe, wil ik dat je alle stukjes papier verzamelt die je gisteren uit het raam hebt gegooid.” Waarop de oude man zei: “Dat kan toch niet, die zijn overal verspreid en ik kan ze niet meer terug halen.” “Precies, zei de rechter, “ op dezelfde manier gaan slechte woorden en zelfs gedachten overal heen waar je er geen vat meer op hebt maar waar ze wél invloed op anderen hebben. Ik vonnis je tot het geven van een gastles voor de plaatselijke school over Goed en Kwaad Gerucht”.