Iets met Kracht of met Energie doen

Energie is wat een levend wezen (of machine) nodig heeft om iets te kunnen uitvoeren. Als het goed is vult die energie zich ook weer snel en gemakkelijk aan. Sterker nog, van sommige bezigheden krijg je energie omdat ze je bevrediging geven. In flow zijn, is de moderne term. Maar soms ‘kost het je teveel’ – ‘ben je leeg’ – ‘uitgewoond’. Grote kans dat je niet op energie maar op kracht hebt moeten werken. Dat geeft geen voeding maar gaat ten koste van je energie huishouding. Het moest ‘uit je tenen komen’. Dat kan een keertje wel maar als je dat vaak moet doen raak je letterlijk ‘burned out’. Een goede reden om je werkzaamheden eens te bezien:

Vraag: welke activiteiten doe ik op energie en welke op kracht en hoe kan ik dat laatste veranderen of er afscheid van nemen?