Angst, en zorgen

Angst werkt verlammend maar interessant is dat heel vaak angst = verbeelding. Als je dénkt dat iets fout kan lopen programmeer je jezelf ook zo via je verbeelding. En die hangt weer af van je gedachte dat je een specifiek resultaat wilt hebben. Maar het omgekeerde kan dus ook! Laat het specifieke resultaat dat je in gedachten hebt, los en je gedachten worden vrijer en creatiever, je catastrofale fantasie lost op en je angst en zorgen verdwijnen of worden een stuk minder dwingend. Als je echt goed kijkt zie je dat angsten niet gebaseerd zijn op feiten. ‘De mens lijdt het meest van het lijden dat hij vreest doch dat niet op zal dagen,’ zei Beets ooit. De levenskunst is om je angst eerst te erkennen – dan van de toekomst in het hier-en-nu te komen waar nog niets is gebeurd en vervolgens het lastige wel aan te gaan maar het resultaat los te laten. Ik beloof je dat het heel anders uit zal pakken dan je bedacht had.

Vraag: Welke angst of zorg over de toekomst kan ik neutraliseren door volledig hier en nu te komen?