Iets niet gedaan?

Twee onderzoeken die ik onder ogen kreeg:

  1. Op een mega schoolbord midden in New York konden mensen neerschrijven waar ze spijt van hadden in hun leven. Naast alle individuele situaties sprong er één gezamenlijke factor uit: het ging in bijna alle gevallen om iets dat men niet gedaan had. Daarbij moest ik denken aan de uitspraak: “Ik heb liever dat ze me verwijten dat ik iets gedaan heb dan dat ik iets niet gedaan heb”.
  2. Bij een onderzoek aan de Cornell University werd via een steekproef aan ouderen gevraagd wat ze anders zouden doen als ze hun leven over mochten doen. Ook daar kwam een verrassend antwoord tevoorschijn. De grootste gemene deler was: “Dat ik me minder voortdurend zorgen zou willen maken en zorgelozer zou willen leven”. Misschien is het daarom wel dat we opgewekte optimistische mensen zo aantrekkelijk vinden om mee om te gaan?

Vraag: Wat ga ik doen dat ik al een tijdje voor me uit schuif? Wat kan ik doen om mij minder zorgen te maken?