Vasthouden aan boosheid

Er is niets mis met even boos zijn. Er is wel iets mis met boos blíjven. Boos blijven gaat niet meer over de ander of de situatie maar alleen nog maar over jou. Over jouw niet uitgekomen verwachtingen en gedwarsboomde intenties.
Boos blijven op iemand is een beker troep leeg drinken en dan hopen dat de ander daardoor ziek wordt. Maar je wordt er alleen zelf ziek van. Hoe het gaat: er is een (boze) gedachte die een gevoel (van boosheid) oproept. Verander je gedachte en je verandert je gevoel. De drie beste remedies om met boosheid te dealen zijn:

  • Beseffen dat jij de boosheid creëert en dat je hem dus ook kunt discreëeren
  • Je aandacht ergens anders op richten, bv fysieke arbeid of lichte leuke dingen
  • Play for time – uitstellen van je reactie. De tijd haalt de energie uit de boosheid

Vraag: Welke gevoelens van boosheid, ongenoegen of verwijten wil ik nu wel eens kwijt?