Innerlijke waarnemer

Er zijn twee soorten conflicten. Van buiten maar ook van binnen. De prikkels van buiten kunnen we meestal ontlopen door ergens anders heen te gaan. Maar hoe doe je dat met je innerlijke conflicten – die continue stroom van gedachten en gevoelens en reacties in je?
Het goede nieuws is: dat kan door naar ze te luisteren, ze op te merken. Zonder oordeel. Zonder dat ze weg moeten. Op dat moment houd je namelijk op je met die stroom van prikkels te vereenzelvigen. Je treedt er a.h.w. buiten en bekijkt of beluistert ze via je “innerlijke waarnemer”. Dat is het leuke van een mens: hij kan zichzelf bekijken van een afstandje.
Je bent via die waarnemer alles wel gewaar maar niet meer via de prikkels van je gedachten, gevoelens en neigingen. Kijk eens naar een boom of bloem. Zie hoe ze zichzelf zijn en toch hun functionaliteit en eigenheid behouden.

Vraag: Wanneer heb ik een mogelijkheid om tijdens veel externe of interne prikkels die innerlijke stilte op te zoeken?