Ervaring

Leerlinge : “Waarheen moet zich het innerlijk oog-van-lering richten?”
Meester: “Het oog-van-lering richt zich tot alles wat ervaring geeft. Er zijn echter twee soorten van ervaring en dus twee soorten van lering. Er is de directe lijfelijke ervaring van het ondergaan van de eigen ondeugden en misstappen. Hebzucht en onmatigheid zijn de paarden voor het rijtuig dat voortjaagt over die smartelijke weg.
En er is de ervaring via het inzicht dat de directe ervaring geen winst maar smart zal opleveren. Zo hoeft de gebeurtenis niet ervaren te worden als hij ten diepste begrepen wordt. Zelfbeheersing hanteert de teugels van het rijtuig op deze koninklijke weg.”

Vraag: Welke ervaring wil ik niet meer doormaken omdat ik mijn aandeel er in begrijp?

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *