Waarden

Waarden zijn belangrijk in ons leven. Ze zijn het fundament onder ons handelen. Er zijn er niet minder dan 127 gedefinieerd in onze Europese cultuur. Schrijf nu eens 5 waarden op die voor jou echt belangrijk zijn.Wat nu bijzonder is: je kiest vaak als bovenste waarden van dat lijstje de waarden ‘waar nog werk te doen is’. Als ik deze vraag bij groepen neerleg worden vanzelfsprekende waarden vaak niet als eerste door hen gekozen. Een opleidingsgroep kiest geen ‘kennis vergaren’, een zorginstelling niet ‘zorgen voor de medemens’. Dat is voor hen vanzelfsprekend. En als tweede bijzonderheid: als het echt spannend wordt gaan die bovenaan staande waarden als eerste het raam uit.
Onlangs was er het mooie voorbeeld waarbij iemand ‘eerlijkheid’ koos maar na enige reflectietijd zichzelf afvroeg: “Maar ben ik wel zo eerlijk naar mezelf?”

Vraag: Welke waarden kies ik voor mijn Lijst-van-Vijf en waar is daar voor mij zelf nog werk te doen?

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *