Lastig zijn

Ik geef veel opleidingen en trainingen. De meeste van de deelnemers zijn open en geïnteresseerd. Soms zit er echter ook iemand die ‘lastig’ doet. Daar had ik altijd zelf weer last van zodat ik lastig naar die persoon werd en zo hielden we elkaar mooi gevangen. Tot ik door kreeg dat zijn lastig zijn óók een manier van leren was!
Ik zag alleen maar de buitenkant maar net als bij een damestas is de mens van binnen groter dan van buiten. Ik bemerkte dat als het lastige voor mij OK was dat ik plots ruimte had om een laag naar onder te gaan om te kijken naar wat de ander eigenlijk nodig had om mee te doen. Bijvoorbeeld: – zijn eigen manier van leren te vinden – zijn plaats in de groep te vinden – ‘nee’ te mogen zeggen – veiligheid te creëren – gezien te worden in zijn eigen expertise etc. Kortom: respect voor zijn eigenheid. Met dat inzicht verdween vaak de polariteit tussen ons en konden we beiden verder.

images-1

 

 

 

 

Vraag: Wat is de onderliggende behoefte van die lastige persoon in mijn omgeving?

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.