Vergelijken

Het kan een hinderpaal zijn als we ons vaak vergelijken met anderen, vooral met de geslaagden en succesvollen uit onze omgeving. Onszelf (negatief) vergelijken met anderen is eigenlijk een daad van minachting naar onszelf.

Het kan best zijn dat we op een specifiek (vak)gebied minder zijn dan een ander. Daarin zijn we dan inderdaad niet ‘gelijk-waardig’ en valt nog iets te ontwikkelen waarschijnlijk. Maar let op, als méns zijn we altijd en overal ‘even-waardig’! Niemand is ooit als mens inferieur of superieur aan een ander mens, onafhankelijk van rang of stand. Het feit dát iemand zich superieur voelt, geeft eigenlijk aan dat hij qua instelling juist inferieur is.

Meet dus ook je successen in het leven niet af aan anderen – dan verlies je waarschijnlijk. Meet je succes juist af door je verworvenheden te meten aan je mogelijkheden: heb je er uit gehaald wat er in zat? Dat is het grootste succes van het leven.

Vraag: Van welke eigenschappen of kwaliteiten kan ik zeggen: ‘Ik heb er uit gehaald wat er in zat?’

 

Eggs-May-13-p28* Wil je ook coachende vaardigheden ontwikkelen? Bezoek onze informatieavonden op 1/9  in Niekerk, 3/9 in Soesterberg, 6/9 in Eindhoven en 3/9 in Zwolle (Mediation). Meld je hier aan. *

Klik hier om de Wekelijkse Wijsheid iedere maandag in je mailbox te ontvangen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *