Communicatie

Communicatie is een wonderlijk fenomeen. Alles op de wereld en in de natuur communiceert, zij het niet allemaal op onze mensenmanier. En mensen zelf hebben ook weer een veelheid aan variaties binnen dat kader. Als je in een gezelschap vraagt: “Neem eens een hond in je gedachten” en navraagt wat voor een soort hond dat was, dan heeft iedereen een ander ras/soort/model voor zijn geestesoog. Een van de dingen die ik daaruit geleerd heb is wat zo mooi heet het ‘managen van verwachtingen’. Dat is handig om juist aan het begin van een project met je mensen te doen anders krijg je de volgende verwarringsserie met veel verlies aan tijd, afstemming en humeur:  

Bedoeld         is niet gelijk aan        gezegd
gezegd           is niet gelijk aan        gehoord
gehoord         is niet gelijk aan       begrepen
begrepen       is niet gelijk aan       akkoord
akkoord         is niet gelijk aan       gedaan. Discussion Vraag: Bij welk plan of project ga ik nog bij de mensen afstemmen of wat ik bedoel ook wordt begrepen, gesteund en uitgevoerd?

* Wil je ook coachende vaardigheden ontwikkelen? Bezoek onze informatieavonden op 1/9  in Niekerk, 3/9 in Soesterberg, 6/9 in Eindhoven en 3/9 in Zwolle (Mediation). Meld je hier aan. *

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *