Dankbaarheid

Meestal zijn we dankbaar voor iets dat we krijgen. Minder dankbaar zijn we voor iets dat we (al) hebben. Al veel minder dankbaar zijn we voor iets dat we zijn. (“Ach, da’s toch heel gewoon”) Nog minder dankbaar voor iets dat ons niet overkomt zoals het anderen wel overkomt zoals honger, geweld, ziekte, eenzaamheid.
Het allerlastigste is dankbaar te zijn voor lastige mensen en situaties in je leven. Goed beschouwd vind je ze lastig omdat je er blijkbaar niet mee om kunt gaan en daarmee geven ze je een mogelijkheid om te oefenen met nog niet helemaal gerealiseerde kwaliteiten zoals verdraagzaamheid – hulpvaardigheid – grenzen stellen – onvoorwaardelijke acceptatie etc.
Overigens, zelf dankbaarheid verwachten van een ander die je iets hebt gegeven is geen ‘geven’ maar ‘investeren’, er moet immers iets voor terugkomen.

Vraag: Welke soort mensen of situaties vind ik lastig en welke oefening met welke kwaliteit zou ik daarmee aangeboden krijgen?

Klik hier om de Wekelijkse Wijsheid iedere maandag in je mailbox te ontvangen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *