Ervaring

Wie zouden we zijn zonder de lessen die we uit onze ervaring hebben geleerd. Maar ook: waarom zijn we vaak zo hardleers? Kijk maar eens naar de mensheid als geheel met al zijn strijd en hebberigheid. Het enige nut dat ervaring voor je heeft is als je er lessen uit wilt leren want het leven wordt vooruit geleefd maar achteraf begrepen. Wil je wat doen met ervaring dan is dit het leerrijtje: Stilstaan à Afstand nemen à   Inzicht in de essentie uit je ervaring à Oprecht voornemen tot verandering. Zo is een ervaring dan niet iets wat je overkomt maar wat je daarmee doet. Zo niet, dan zal dezelfde lastige ervaring net zo lang worden herhaald tot je les geleerd is. Dan is ondervinding  inderdaad de beste leermeester maar die vraagt wel een steeds hoger schoolgeld. Gelukkig werkt het ook andersom. Van een geleerde ervaring kun je gebruik maken door anderen bij te staan. Dus:

  • Als iets geleerd is – doe er meer van
  • Als iets (nog) niet geleerd is – verwelkom de volgende ervaring om het te leren
  • Als het geleerde geïnstalleerd is – help iemand anders

Vraag: Met welke (terugkerende) ervaring heb ik nog moeite? Welke les zou er in verborgen kunnen liggen?

Klik hier om de Wekelijkse Wijsheid iedere maandag in je mailbox te ontvangen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *