Oud en Nieuw – Het Leven 1

Oud en Nieuw gaat natuurlijk vooral over Het Leven: wat kan afgesloten? Wat kan geopend? Maar ja, wat is dat, Het Leven? Een twaalftal dorpelingen zat bij elkaar op oudejaarsavond. “Hoe was jullie leven het afgelopen jaar en wat heb je ervan geleerd?” vroeg de psycholoog. “Het leven was vallen en opstaan” zei de sportman maar daardoor heb ik leren doorzetten. “Het leven was voor mij licht, leuk en levendig” sprak het studerende meisje met de stralende ogen, “en dat maakt het mij daardoor ook. Of was dat omgekeerd?”. “Voor mij was het leven maar eenzaam en koud” sprak de onlangs weduwnaar geworden molenaar. “De wieken draaien nog wel maar het meel glanst me niet meer toe”. “Voor mij is het leven een afwisseling van licht en donker” vertelde de zuster uit de nachtploeg van het ziekenhuis, “en door het donker heb ik het licht erg leren waarderen”. “Het leven is sjouwen en sjokken” vond de kolenboer. ”Ik heb er vooral door geleerd om veel te kunnen verstouwen en gewoon doorgaan”. “Het leven was voor mij vooral een zoektocht naar geluk”, sprak de idealist, “maar het geluk is als een kwajongen die belletje bij je trekt en dan hard wegloopt”. Zo ontvouwde Het Leven zich via de individuele mensen in al zijn verscheidenheid van kleuren. En toen de torenklok 12 maal klonk bij middernacht was er voor elk van de aanwezigen een eigen bronzen slag voor het komende jaar.

Vraag: Wat is Het Leven voor jou?

Klik hier om de Wekelijkse Wijsheid iedere maandag in je mailbox te ontvangen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *