Ouder worden

Een interessant proces, ouder worden, vooral om je te leren aanpassen aan je lichaams-leeftijd terwijl je gevoels-leeftijd zo anders voelt. Want iedereen heeft twee leeftijden, een uiterlijke én een innerlijke leeftijd en die kunnen nogal verschillen. In elke oudere zit ook nog steeds een jongere die zich vaak afvraagt wat er verdorie intern gebeurd is terwijl hij zo druk bezig was met zijn externe bestaan.
Op een gegeven moment moet je het proces toch in de ogen kijken en er op reageren anders gaat het jou regeren.  Ouder worden is namelijk geen sport voor ontwijkers en lafaards.
Wonderlijk, hoor. Halverwege je leven, zeg rond de 40, als je het net allemaal op een rijtje hebt in je hoofd en je leven, beginnen andere onderdelen het al af te laten weten.  Dat betekent dat je prioriteiten moet gaan verleggen maar dat kan zeker ook zijn positieve uitwerking hebben. Van fysiek naar gevoelsmatig of  spiritueel. Van leren-van naar leren-aan. Van bij-leren naar af-leren. Van gebuffel naar genieten. Van uiterlijk naar innerlijk. Van verzamelen naar weg doen.
In de eerste helft van ons leven bewegen we ons in een extern gerichte spiraal in steeds grotere kringen naar buiten in de wereld. In de tweede helft volgen we een intern gerichte spiraal in steeds kleinere kringen naar onze binnenwereld. Beoefen dan de kunst van het beseffen.

Vraag: Welke prioriteiten wil ik verleggen bij het ouder worden? 

Klik hier om de Wekelijkse Wijsheid iedere maandag in je mailbox te ontvangen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *