Boosheid en gekwetstheid

Tja, hoe te handelen bij boosheid en gekwetstheid als de emoties hoogtij vieren? Daarvoor kun je een innerlijke spreidstand gebruiken.
Aan de ene kant sta je jezelf toe de pijn, frustratie, boosheid echt te voelen. Niet met je op de loop laten gaan of snode tegenplannen bedenken. Alleen doorvoelen wat er toch al was. Het zal eerst even erger worden maar daarna snel verminderen.
Op een ander niveau kijk je naar jezelf in dit proces via je ‘Waarnemer’. Want dat kan, we kunnen naar onszelf kijken van een afstandje. Dan zul je zien dat jij niet boos bent, maar dat iets in jou boos is.  Dat je groter bent dan je gekwetstheid.

Realiseer je dan vervolgens dat degene die jou gekwetst heeft zelf ook onvolkomen is en op dat moment blijkbaar niets beters ter beschikking had. Omgekeerd heb ook jij in je leven anderen pijn gedaan door je onvolkomenheid goed, mooi en liefdevol te zijn. You are me!
Ten derde: het zou nog veel erger kunnen! Denk maar aan alle oorlogssituaties waarin je je ook zou kunnen bevinden.
En voor zover al mogelijk: start een vergevingsproces op, geheel of gedeeltelijk. Daar help je jezelf enorm mee want vergeving verandert het verleden en de ander dan wel niet, maar geeft je wel veel meer innerlijke ruimte om de toekomst vorm te geven.

Vraag: Waar kan ik mezelf boosheid en verdriet werkelijk toestaan en tegelijkertijd de ander vergeven om wat er gebeurd is?

Klik hier om de Wekelijkse Wijsheid iedere maandag in je mailbox te ontvangen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *