Vergeving

Ooit is je wat aangedaan, zeker. Ooit ben je onheus bejegend, absoluut.
Maar jij draagt het nog steeds met je mee. Het is niet meer van de ander, door de ander, vanwege de ander.
Het is echt helemaal van jou geworden. Het zijn nu jouw gedachten, jouw gevoelens en jouw handelingen. Kijk eens even, in alle oprechtheid, wat die je opleveren. Ik vermoed weinig anders dan vormen van afgeslotenheid, verkramptheid, boosheid en verdriet. Als je gevoelsruimte daarmee is gevuld dan is er ook minder plaats voor de leukere gevoelens: vrijheid, ruimte, flexibiliteit.
Daarmee is het niet zo dat wat je overkwam geen nare gevoelens opleverde, maar ná de gebeurtenis ben jij ze zelf blijven voeden.
Nou, als het zo is dat jij het allemaal creëert, dan hoef je ook niet meer te wachten tot  de ander aanklopt om het weer goed te maken. Maak het maar goed voor jezelf. Wordt zelf weer baas! Geef de hoop op een beter verleden op want dat ga je niet krijgen.

Je hebt nu drie mogelijkheden:

  1. Je neemt volledige verantwoordelijkheid voor je eigen innerlijke processen en vergeeft de ander en bevrijdt daarmee hem en jezelf
  2. Je kunt nog niet vergeven en loslaten. In dat geval blijf je kijken wat de situatie met jou doet tot mogelijkheid 1 in zicht is gekomen
  3. Je hebt nog “unfinished business” en zoekt de ander op om, vanuit de wens om het beter te krijgen, de lijn schoon te maken.

Vraag:
Welke situatie draag je nog als last met je mee en wat zou je er aan kunnen/willen doen?

Klik hier om de Wekelijkse Wijsheid iedere maandag in je mailbox te ontvangen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *